Laiskan touraajan skinivinkit

Viha-rakkaussuhde skineihin on yleistä. Tässä laiskan erikoisvinkit skinien kanssa touhuamiseen, sulkeissa aika-arviot operaation toteuttamiseen:

Liiman uusimisen välttely (20 min)
Kuumavoitelu (10 min)
Hätävoitelu törmällä (2 min)
Rullaaminen

Liiman uusimisen välttely (20 min)

Okei, olet käyttänyt samoja skinejä 5 vuotta tai jätit märät skinit viikoksi muovipussiin. Nyt liimat on paskana. Eli joko liima ei tartu, tai on muuttunut mömmöksi, joka tarttuu kaikkeen, mukaan lukien suksien pohjat. Ainoa ratkaisu tähän on työläs liiman uusiminen? VÄÄRIN!

 1. Ota leivinpaperia (EI voipaperia!).
 2. Avaa skinit ja levitä leivinpaperi skinin liimapuolen päälle (liukas puoli liimapintaa vasten).
 3. Ota silitysrauta ja silitä keski- tai korkealla lämmöllä liimaa leivinpaperin läpi, useamman minuutin ajan. Liiman kupliminen tai savuaminen on merkki siitä, että tehoja on liikaa.
 4. Katso ihmeissäsi, kun liimapinta tasoittuu ja näyttää pian kuin uudelta.
 5. Viilenemisen jälkeen suurin osa liiman mömmöisyydestä on kadonnut ja liima on usein hyvin lähellä sitä, mitä se oli uutena.

Karskimmat kaverit eivät leivo, eivätkä tietenkään halua kenenkään näkevän heitä S-marketin kassalla ostamassa leivinpaperia. Leivinpaperin voi kokeilla jättää pois ja silittää suoraan liimapintaa. Liima ei juurikaan tartu lämpimään silitysrautaan, ja rippeet lähtee lämpimänä helposti vessapaperilla pyyhkäisemällä. (Karskeilla kavereilla ei ole talouspaperia).

Tämä kikka herättää toivottomaksikin tuomitun liimapinnan usein henkiin, ja säästää sotkuiselta liimojen vaihto-operaatiolta. Karhu ei osaa tarjota kunnollista tieteellistä selitystä sille, miksi liimapinta näin paranee. Jotkut höpisevät liiman ”uudelleenaktivoitumisesta”. Ainakin liima imee käytön aikana itseensä kosteutta, jonka voisi olettaa poistuvan silittämällä.

Kuumavoitelu (10 min)

Skinien pohjaan kerääntyy varsinkin keväällä helposti lunta, varsinkin varjossa olevan pakkaslumen ja nuoskalumen välillä liikuttaessa. Tämän ongelman ratkaisemiseksi eri valmistajilta saa kaikenlaisia kalliissa spraypulloissa olevia valmisteita. Toimii OK, mutta parempi ratkaisu on voitelu normaalilla luistovoiteella.

 1. Laita skinit suksiin.
 2. Hankaa REILUSTI normaalia suksivoidetta skiniin. Käytä mahdollisimman pehmeää voidetta (esim. keltainen tai valkoinen yleisvoide).
 3. Sulata voitelu-tai silitysraudalla alhaisella lämmöllä, yhtenäisellä liikkeellä keulasta kantaan.
 4. Varo kuumentamasta liikaa, varsinkin jos skinien liimat on huonossa kunnossa, sillä liimaa saattaa näin jäädä suksiin kiinni.
 5. Toista prosessi pari kertaa.

Lopputuloksena on skinit, joihin lumi ei tartu. Ja kyllä ne luistaakin paremmin, mikä laiskalle sopii hyvin. Tämä prosessi kaipaa toistamista ehkä 20 skinnailupäivän välein. Jos luetun ymmärtäminen tuottaa vaikeuksia, niin katso tästä video.

Hätävoitelu törmällä (2 min)

Olitko liian laiska tehdäksesi kuumavoitelun? Kanna mäellä mukana pientä palaa normaalia pehmettä luistovoidetta, samanlaista tavaraa kuin mitä kuumavoiteluun yllä käytettiin. Kynttiläkin toimii hyvin. Laiska ja köyhä voi unohtaa kalliit erikoisspraypullot. Jos lumi alkaa tarttumaan, hankaa reilusti voidetta skiniin. Hätätapauksessa myös aurinkovoide tai mikä tahansa muu rasvainen voide toimii. Jos teit yllä mainitun kuumavoitelun, ongelmia ei pitäisi esiintyä, ja tämä kohta on tarpeeton.

Rullaaminen

Jos noudatit ohjeita liimapinnan parantamisesta ja kuumavoitelusta, on käytössäsi nyt skinit, joiden karvapinta on liukas ja vierasesineitä hylkivä, ja liimapinta taasen ihanan tasainen ja tottelevainen.

Kun otat skinit pois suksista, rullaa ne liimapinta karvapintaa vasten. Säästyt erityisesti tuulisessa kelissä turhalta vaivalta. Voit samalla unohtaa työläiden ”cheat sheettien” käyttämisen.

Huom: Jos voitelit karvapinnan kalliilla ja erittäin fluoripitoisella voiteella (miksi?!), käytä rullaustekniikkaa varoen. Fluoria saattaa jäädä liimaan ja huonontaa sen tarttumisominaisuuksia.

Share This

1 comment

 1. mikko

  Lisäisin samaan settiin vielä suht ilmiselvän vinkin, jota itse lopulta haeskelin pari päivää.

  Tahmaisen liiman poistamiseen cheat sheeteistä (kuka sellasia edes käyttää?) ja muista jutuista käy erittäin hyvin voiteenpoistoaine. Tulee väliverkoista kuin uudet hujauksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *