Saariston kitespotit: Jurmo

Saariston kitespotit: Jurmo

Karhumur.com-blogi laajentaa hiihdosta myös kiteen ja esittelyssä on eksklusiivinen sarja saariston kitespotteja 🐻🐻! Saaristo sopii kitehommiin erityisesti kevään jälkeen, kun merivesi on jo lämmennyt eikä rannikolla pääse enää syntymään merituuliefektiä. Tällöin saaristossa on useimmiten enemmän tuulta kuin rannikolla. Tarjolla on sellaisia paikkoja, joissa jokaisen itseään kunnioittavan suomikitelijän kannattaa käydä. Kesää 2017 odoteltaessa blogiin ilmestyy oppaat kolmeen hieman helposti lähestyttävämpään saariston kitespottiin. Muut oppaat ilmestyvät myöhemmin kevään kuluessa. Tui tui ja hyviä lukuhetkiä! 😘

JURMO

Jurmon saari on varmasti yksi koko Suomen mielenkiintoisimmista kitepaikoista ja kaiken kukkuraksi sinne pääsee julkisilla kulkuvälineillä (katso tiedot aivan alhaalta)! Saaristomeren kansallispuistossa, aivan ulkosaaristossa sijaitsevan Jurmon luonto on ällistyttävää ja paikan erikoisen geologian takia maisemat ovat kuin ulkoavaruudessa. Karhuherralta täydet pisteet! Jurmon maisemia ja kiteilyä näkyy myös viime kesän videoklipillä 🐻🐻🐻.

Jurmo on Salpausselän kaukainen jäänne. Siksi se muodostuu pyöreiksi hioutuneista kivistä ja hiekasta, toisin kuin ulkosaariston normaalisti kallioiset saaret. Jääkauden aikaansaamalle eroosiolle kuuluu kiitos siitä, että Jurmo on niin matala, että saari ei blokkaa tuulta juuri ollenkaan.

Kiterannoiksi sopivia, nyrkin kokoisista mukulakivistä muodostuvia rantoja löytyy ympäri saarta. Mukulakivirantoja pelkäämättömille löytyy ranta kaikille tuulensuunnille. Rannat syvenevät pääsääntöisesti erittäin nopeasti. Hiekkarantojakin on pari. Saari on melko lähellä avomerta, joten kunnon myräkällä saattaa jonnekin muodostua aaltoakin (henkilökohtaista kokemusta ei ole). Lisätietoa majoituksesta ja kulkuyhteyksistä aivan alimmaisena.

Laguuni (sopivat tuulensuunnat: SE, S, SW, varauksella W, erikoismiehille ja -naisille myös E)

Saaren lounaisosassa sijaitseva hiekkainen lahti on flättiä halajaville saaren paras kiteranta. Valitettavasti ranta sijaitsee lintujen pesimisalueella. Kulku kielletty 1.4.-31.7. Vilkaisu karttaan selittää tämän mestan hienouden: Sopiva tuulisektori on laaja ja jonnekin muodostuu aina hyvä flätti.

Laguuniin on n. 15 min kävely satamasta/telttapaikalta. Vesi on tuulen suunnasta riippuen flättiä/pientä choppia. Rannalla on pari kohtaa, mitkä eivät ole aivan äkkisyviä, ja saattavat soveltua seikkailumielisen aloittelijan treeneihinkin. Rannalla on parissa kohtaa isoja kiviä. 

Sataman ranta (W, NW)

Sataman ranta, taustalla Moringharun telttailuniemi.

Sataman rannan vesi on semiflättiä/choppia aallokon ja tuulen suunnasta riippuen. Ranta on mukulakiveä. Valitettavasti Moringharun (eli telttapaikan) niemi on sen verran korkea, että kevyellä länsituulella se blokkaa hieman tuulta. Luoteistuulella taas Jurmon edustalla oleva Huvudskärshäll on osittain tiellä.

Lähiranta (NW, N, NE)

Lähiranta, taustalla Jurmon kylä

10 min kävely satamasta/telttapaikalta. Mukulakiveä. Vesi on choppia. Hyvä paikka launchata leija pohjoistuulella ja kruisailla vaikkapa Jurmon itäkärkeen tai kryssiä huviveneväylälle aiheuttamaan hämmennystä.

Itäranta (NE, E, SE, S)
Hiekkaranta, jossa en kuitenkaan ole käynyt leijan kanssa.

ACCESS-ASIAT / KÄYTTÄYTYMINEN
Jurmo kuuluu Saaristomeren kansallipuistoon. Lounaisosan pesimäajan liikkumiskieltoa ei edes kannata kuvitella rikkovansa. Lintubongareilla on saarella vakituinen tukikohta, ja heitä liikkuu erityisesti laguunin alueella paljon. Kun bongarin tavoitteena on kuvata auringonlaskun punaiseksi värjäämällä taivaalla liitelevä Rallus aquaticus, mutta objektiiviin osuukin kirkuvan keltainen North Rebel 12m, niin kyllähän se voi vähän hämmennystä aiheuttaa. Ystävällinen käytös on suotavaa.

SAAPUMINEN
Parasta tulla omalla veneellä, mutta saarelle liikennöi säännöllisesti myös m/s Eivor, jonka kyytiin pääsee Pärnäisistä. Kyyti on ilmanen! Pärnäisiin on bussiyhteys. Eivorilla voi tehdä saaristokierroksen ja käydä samalla reissulla voi vaikka Utön saarella.  Kotimaanmatkailua parhaimmillaan! Linkki alla!

MAJOITUS
Myös majoituksen suhteen vene vetää pisimmän korren. Moringharun telttapaikka on kaunis, mutta suojaton. Syysmyrskyllä telttailu voi olla mielenkiintoinen kokemus… Eivorin käyttämä yhteysaluslaituri sijaitsee vain 5-10 min kävelymatkan päässä telttapaikalta. Jurmossa on myös mökkejä, mutta ne sijaitsevat Jurmon kylässä ja ovat aika suosittuja. Sesonkiaikaan varaus on tehtävä hyvissä ajoin etukäteen. 

Satamassa on ilmainen aamusuihku veneilijöille. Saunavuoro maksaa muistaakseni 20 €. Veneen satamamaksu taitaa olla 10 € / yö. Satamasta saa kaivovettä. 

MUUTA
Kitehommissa tulee nälkä ja tähän hyväksi todettu apu on Jurmo Inn. Erityisesti aamiaisen hinta/laatusuhde on useimmiten ollut todella hyvä. Satamassa myydään sesonkiaikaan joitain peruselintarvikkeita ja savukalaa. Näissä hinnoissa on reipas saaristolisä.

LINKIT
Karhuherra ja kaverit saaristossa – video
Jurmo – saaristomeren kansallispuisto
m/s Eivor ja aikataulut
Jurmo Inn

Haluatko tiedon myös seuraavista spottioppaista? Tilaa karhumur.comin spämmiviestit.. eikun siis uutiskirje alta. Ei tule spämmiä. Ihan oikeasti.

 

 

Share This

1 comment

  1. Pingback: Saariston kitespotit: Norra Sandön – Pellinki – karhumur

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *