Kitespotit: Flättiä etsimässä Puerto Ricossa

Kitespotit: Flättiä etsimässä Puerto Ricossa

Norwegianin on aloittanut lennot Puerto Ricoon, ja Suomesta pääseekin paikalle edullisimmillaan aivan törkeän halvalla (menopaluu San Juaniin alle 400 €). Puerto Rico on siinä mielessä helppo kohde että englantia puhutaan kaikkialla ja asiat sujuvat länsimaiseen tapaan. Kaduilla voi kyllä aistia vähän latinalaisamerikkalaisia viboja ja näin voi siis leikkiä vähän saavansa kulttuurielämyksiäkin. Sit jos alkaa liikaa ahdistaa nii voi syöksyä joka kadunkulmasta löytyvään Burger Kingiin.

Puerto Rico yllätti positiivisesti. Meille saari oli vain parin viikon välistoppi matkalla Kolumbiaan, joten mitään lokaalitason tietoutta ei tässäkään olla jakamassa, mutta pari hyvää vinkkiä on toivottavasti tarjolla. Aika monta hyvää paikkaa ehdittiin kuitenkin koluta! 

Spotit oli hyviä ja porukkaa oli San Juanin paikkoja lukuun ottamatta todella vähän. Netistä löytyy aika hyvin tietoa PR:n kiteilystä, mutta se on aika pirstaloitunutta ja hyvää yleiskuvaa on vähän vaikeampi saada. Ricossa on siinä mielessä jenkkimeininki, että paikallisista ja satunnaisista kävijöistä jokainen esittäytyy asiantuntijaksi ja kehuu aivan estoitta ja ilman parempaa tietämystä omaa vakiorantaansa saaren parhaaksi. Jostain syystä paikalliset tuntuvat myös rakastavan isoa choppia(?!). Kannattaa siis suhtautua kaikkeen varauksella…

MAJOITUS

Majoitusta löytyy hyvin airBnB:stä ja esim. Booking.comin kautta. Jos etsit flättiä niin mun mielestä majoitus kannattaa ottaa saaren koilisosasta Luquillo kaupungin ja Las Picuasin kitespotin lähistöltä. San Juanissa voi tsekata nähtävyydet, mutta kunnon kiteilyä varten kannattaa suunnata muualle.

AUTO

Auton saa lähes aina aivan rannalle parkkiin. Ei kävelyä! Aurinkolomalaisilta iso peukku!

Auton vuokraaminen on välttämätöntä, mutta aika halpaa (n. 150 € / viikko pikkuautosta). Auto löydettiin selvästi halvimmalla Alamo-vuokraamosta. Hintoja vertaillessa kannattaa ottaa huomioon että vuokrien hinnoissa EI yleensä näytetä edes pakollisia vakuutuksia. Jenkit nimittäin voivat käyttää omaa autovakuutustaan kattamaan myös vuokra-autot. Kun Alamon varaussivuilla antaa kansalaisuuden oikein, näyttää se autojen hinnat pakollisten vakuutusten kanssa.

TUULI, LEIJAT

Ricossa puhaltaa Karibialle tyypilliset pasaatituulet. Sanotaan että niitä riittäisi joulukuusta huhtikuuhun, mutta omalla kahden kauden kokemuksella 150 km päästä St Barthsin saarelta sanoisin, että kausi alkaa kunnolla vasta joulukuun lopussa ja lentojen varaaminen ennen sitä on aika uhkapeliä.

Tuulivarmuus ei ole aivan kärkipäästä, eikä Karibialla pääse myöskään nauttimaan mistään todella kovista tuulista. Yleisimmin käytetyin leijakoko on n. 12m. Kahden leijan taktiikalla itse (75 kg) valitsisin toisen leijan mieluummin isommasta kuin pienemmästä päästä (eli esim. 12m + 15m). Pasaatituuli puhaltelee väliltä NE-E-SE. Näille suunnille Puerto Ricosta löytyy onneksi hyvin paikkoja.

SPOTIT

Tsekkaa spottien sijainnit yllä olevasta kartasta. Aaltoja kaipaavat suuntaavat saaren luoteisosaan, me ei siellä tällä reissulla käyty…

Isla Verde (sopiva tuuli: N, NE, ENE)

https://www.instagram.com/p/BQDY6Q6gZr2/

Isla Verde on San Juanin turistialuetta ja sen rantaa mainostetaan kiteilyyn. Yks vilkaisu satelliittikuvaan riittää kuitenkin paljastamaan, että rantaa ei suojaa minkäänlainen riutta, joten choppi on isoa…. eikä tänne muodostu mitään ajettavaa aaltoakaan. Rannan läheisyydessä ei virallisesti saa kiteillä, vaan leijan launchauksen jälkeen on bodydrägättävä n. 50 m matka uimapoijujen ulkopuolelle. Tätä sääntöä paikalliset noudattavat vain satunnaisesti, mutta rannalla partioi poliiseja mönkkäreillä, ja huonolla tsägällä voi saada 500 $ sakot. Leijat kannattaa launchata kitekoulun edestä tai satelliittikuvassakin näkyvän hautausmaan kohdalta. Sunnuntaisin rannalla on todella paljon auringonpalvojia.

Ocean Park (N, NE, ENE)

Ocean Park on parin kilometrin päässä Isla Verdestä. Choppi ei ole aivan niin isoa, koska kaukana merellä on koralliriuttaa suojaamassa aalloilta. Samat säännöt uimapoijujen kanssa kuin Isla Verdelläkin, mutta täällä niitä ei kukaan jaksanut noudattaa. Myös tämä ranta on sunnuntaisin täynnä.

Las Picuas (N, NE, E, puuskainen ESE/SE)

https://www.instagram.com/p/BQO_qvHgweo/

Pari pientä rantaa launchaamiseen, ei mitään palveluja. Aivan helmi paikka flättiä kaipaaville ja aloittelijoille. Koralliriutan suojaama iso flättialue, jossa on kahluusyvyistä vettä vaikka kuinka paljon. Yllä olevassa kuvassa näkyy kaukana takana koralliriutalle murtuva aallokko. Osittain on aika matalaa, mutta niemen kärjen lähettyviltä löytyy isoja länttejä syvempääkin vettä. Pohja on meriheinää/hiekkaa, eikä mitään kovin pahoja yllätyksiä vedessä näkynyt. Yritettiin olla paikalla aina nousuveden aikaan, mutta toimii myös laskuvedellä ihan hyvin. Kalastajille on annettava rauha ja heidän jäljiltään vedessä on joitain tikkuja.

Punta Pozuela / Guayama (E, SE)

Punta Pozuela / Guyama

Punta Pozuela voisi olla PR:n etelärannikon vastine Las Picuasille ja meille ylistettiin myös tätä paikkaa, mutta totuus paljastui rannalle saapumisen jälkeen. Koralliriutan sisäpuolinen alue oli lähellä nousuvettäkin valitettavasti liian matalaa vielä senkin jälkeen, kun otettiin laudoista evät pois.. eli siis todella matalaa.

https://www.instagram.com/p/BQVqSBDgzF7

Punta Pozuelassa pohjasta löytyy tulikorallia, merisiilejä jne. Kun vettä on 5 cm niin se ei enää ole kivaa. Tänne on myös ripoteltu ympäriinsä isoja kiviä, joista jotkut on juuri pinnan päällä ja jotkut pinnan alla. Riutan ulkopuolella vesi on peruschoppia. Poukamassa olevalle rannalle muodostuu jonkunlainen shorebreak, mutta valitettavasti tuuli ei osunut poukamaan. Tunnin yrittämisen jälkeen kerättiin kamat ja lähdettiin karkuun ennen suurempia tappioita.

Tänne en tulisi takaisin yrittämään paitsi ehkä nousuveden ollessa aivan huipussaan.

Punta Guilarte (E, SE)

Punta Guilarte

Sijaitsee jonkinlaisella puistoalueella, sisään ajettaessa on portti, jossa saatetaan tai saatetaan olla perimättä 5 $ pääsymaksu. Hieno paikka! Auton saa parkkiin aivan rannalle. Niemi jatkuu matalikkona veden alle ja muodostaa pienen flättialueen. Toisella puolelle niemeä muodostuu taas pientä aaltoa. Sunnuntaisin jonkun verran auringonpalvojia ja paikallisia perheitä.

Punta Figuras (SE)

Punta Guilarten vieressä, samantapainen paikka, mutta toimii vain kun tuulee reilusti kaakosta. Itätuuli ei kelpaa.

MUUT SPOTIT

Las Picuasin lähellä on Luquillon kaupunki, jonka niemenkärki Punta la Banderas (NE, E, puuskainen SE) on Picuasin kaltainen paikka. Luquillon kaupungin edustalla on pari rantaa, missä on NE-tuulille käyvät beach breakit, mutta surffaajat ja uimarit estävät kitehommat. Luquillon La Pared -rannalta saa vuokrattua surffilautoja.

Punta la Banderas, kaukana taustalla näkyy koralliriutalle murtuva aallokko

Kaakkoistuulelle on saaren eteläpuolella muitakin hyviä flättispotteja kuin tässä mainitut. Etenkin La Parguerasta kuulimme paljon hyvää, mutta siellä kiteily vaatisi luultavasti venekyydin järjestämistä. Idästä tuleva pasaatituuli muuten kiertää saaren sillä tavalla, että samana päivänä pohjoispuolella saarta voi tuuli olla hyvä NE/NNE ja eteläpuolella hyvä SE/SSE (näkyy hyvin mm. Windytv:n kartasta, linkki alla).

Jos taas kaipaat aaltoja niin mitkään yllä olevista eivät oikein kelpaa. Aaltospotteja on myös ympäri saarta, mutta parhaimmat pitäisi löytyä saaren luoteiskärjestä, jossa ovat legendaariset Shack’s, Jobo’s jne. Niistä ei mulla henkilökohtaisesti ole tietoa.

LINKIT

Splocs Puerto Rico 
Paikallisten käyttämä sääasema, joka on vissiin Ocean Parkin rannan lähellä, näyttää hyvin koilistuulen voimakkuuden
Las Mareasin sääasema, näyttää ihan hyvin Punta Guilarteen / Punta Pozuelaan osuvan kaakkoistuulen
Windytyn sääkartta, lukemiin voi lisätä knotsin tai pari

Share This

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *