Kitespotit: Kilpisjärvi

Tässä karkea pikainfo Kilpisjärven kitepaikoista (katsele niitä kivoja kuvia vaikka Instagramista). Näin tieto ehtii vielä pääsiäisen ja vapun aikaan tänne suuntaaville. Nämä paikat ovat siis sellaisia, että niistä pääsee ilman suurempaa tunturikoivikkokontaktia tunturiin (lukuun ottamatta itse Kilpisjärveä).

Kilpisjärvellä kannattaa pitää mielessä, että alue alkaa olla oikeaa erämaata. Sää voi muuttua nopeasti. Jos menet kauas autosta, niin mukana pitäisi olla sellaset välineet, millä jaksat talsia takaisin sivistyksen pariin, jos tapahtuu välinerikko tai sää muuttuu. Jos päälle iskee edes vähänkin huono näkyvyys, niin tunturissa suunnistaminen käy nopeasti aika vaikeaksi.

Kannattaa siis käyttää hetki reissujen suunnitteluun. Kompassi, kartta, nousukarvat jne. ovat täällä kovassa huudossa. Myös lumivyöryvaara on useissa paikoissa todellinen, vaikka rinteet pääsääntöisesti loivia ovatkin.

KARTTA

 

Kilpisjärvi

Helpoin paikka esimerkiksi aloittelijoille. Järven rannalla on useita eri parkkipaikkoja, mutta kylällä asuvien on helpoin lähteä hotellin edestä. Järven rannoilla menee kelkka- ja hiihtoreittejä, keskemmältä löytyy aina koskematonta lunta. Ala-Kilpisjärvelle pääsee leijan kanssa järvien välisestä salmesta, mutta huomaathan, että salmen keskellä virtaa runsaasti. Salmi voi olla osittain avoin keskellä talveakin. Salmessa kannattaa siis pysyä kelkka- tai hiihtoreitin tuntumassa.

Tsahkaljärvi

Kilpisjärven yläpuolella. Kiva vaihtoehto, jos et halua käyttää autoa. 20-30 minuutin kävely/hiihtäminen kylältä. Ura on hyvin tamppaantunut, ja jos ei ole uutta lunta tai upottavaa loskaa, niin pärjää ehkä ilman lumikenkiäkin. Suorin ura järvelle lähtee Kilpisjärven Nesteen vierestä. Järven rannassa voi nostaa leijat ja siitä pääsee sopivalla tuulensuunnalla myös eteenpäin tunturiin.

Jiehkaksen levike

Jiehkaksen levike on pian tullin jälkeen vasemmalla puolella tietä. Tästä lähdetään tien itäpuolelle ja näin pääsee sopivalla tuulensuunnalla Jiehkaksen ja Saanan suuntaan. Täällä tuulee yleensä vähän paremmin kuin Kilpisjärvellä.

Bossovarrin parkkipaikka

Vasemmalla puolella tietä. Tästä lähdetään tien länsipuolelle ja näin pääsee sopivalla tuulensuunnalla Salloaivin suuntaan. Täältä löytyy myös iso flätti alue harjoitteluun, kunhan menee vähän kauemmas poroerotusaitauksesta. Tuulta on täälläkin yleensä paremmin kuin Kilpisjärvellä.

Galggoaivin parkkipaikka

Ajoaika Kilpisjärveltä noin 15 min. Tämä parkkipaikka on aivan Galggojärven päässä, sinne menee pieni ja merkitsemätön tienpätkä päätieltä oikealle. Galggojärvi on perusjärveä astetta mielenkiintoisempi pienine saarineen, jotka tekevät hauskoja muotoja pieneen kikkailuun. Järveltä pääsee myös ylös tunturiin (Galggoaivi jne.). Aivan järven pohjoispäässä, mistä pohjoiseen päin virtaava joki alkaa, on ajoittain avoinna oleva virtaava paikka. Eteläpäästä veikkaisin samaa.

MUUT PAIKAT JA LISÄTIETOJA

Jos seurueellasi on useampi kuin yksi auto, tarjoaa Kilpisjärven tie myös kivan mahdollisuuden ”downwindereille”. Tien varteen voi jättää yhden auton parkkiin ja ajella sitten kitellä jonkun lenkin toiselle autolle (tai esimerkiksi Kilpisjärvelle). Helpoimman tällaisen reissun voi tehdä Kilpisjärven päästä päähän.

Jos päästä löytyy maastonlukutaitoa ja lumivyörytietämystä sekä repusta kartta, kompassi, nousukarvat jne., niin retken voi tehdä esimerkiksi Galggoaivin tai Bossovarrin parkkikselta tuntureita seuraillen (joko tien itä- tai länsipuolta) Kilpparille päin. 

Kannattaa pitää mielessä myös Kilpisjärven Lapland Hotelilta liikennöivä tunturitaksi, joka vie kohtuulliseen hintaan tunturiin. Lisäksi isompien seurueiden kannattaa kysellä privaattikyytiäkin. Myös lähellä olevat autiotuvat tarjoavat hyviä mahdollisuuksia seikkailuille…

LINKIT

Kilpisjärven kylän sääasema
Saanan sääasema, jos täällä ei tuule niin silloin ei luultavasti tuule muuallakaan. Jää sohvalle ja avaa kalja…

Share This

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *