Väkisinhiihtoa ja sumuseikkailua

Väkisinhiihtoa ja sumuseikkailua

Hola! Minäpä vietin pari oikein antoisaa ajeluviikkoa @ajelutiimin kanssa Norjassa ihan kunnon vapaalaskuhommissa. Retkestä on tulossa joskus syksyllä ihan oikea video ja tässä keväämmälläkin jotain maistiaisia, joten ei siitä asiasta vielä sen enempää. (EDIT: Tuli jo!) Lumitilanne on Pohjois-Norjassa ja Kilpisjärven seudulla muuten älyttömän hyvä, että jos mitään ihmeellistä ei tapahdu, niin kausi jatkuu vielä piiitkään.

Viime viikolla kävin sitten vetämässä Camp 69 Lapland -vapaalaskutapahtuman osallistujille leijahiihtokokeilun Saanajärvellä. Haastavista (= kevyistä) tuuliolosuhteista huolimatta 5-6 tyyppiä ehti päivän aikana lennättämään leijaa ja hieman ajelemaan jo suksillakin. Campin osallistujat olivat tyytyväistä porukkaa, mahtavaa että tällainenkin tapahtuma Kilpparilla on!

Murtsikointia leijakamoja kantaen

Hiihtoa.

Camp 69:n (ja erityisesti la-illan Reindeer Kalashnikovin keikan jälkeen) oli pakko hakea pieni irtiotto Kilpisjärven hektisestä arjesta. Tuuliennusteet näyttivät huonoilta, mutta ainakin aurinkoa oli luvassa. Optimisteina pakattiin leijakamat mukaan ja hypättiin kelkkataksiin Meekonjärvelle. Vakiovuorohan kulkee kolme kertaa viikossa ja on vielä ihan kohtuullisen hintainenkin. Hyvä vaihtoehto siis tällaisille huijareille, kun pikareissun haluaa tehdä.

Tarkoituksena oli mennä Meekolta Lossujärven autiotuvalle yöpymään, josta edelleen Kilppari-Skibotn-tien varteen. Ajatuksena oli sopivan tuulen sattuessa tarkoitus käydä ehkä parin matkalle osuvan tunturin päällä. Nojoo, ajatus oli hyvä, mutta pelkäksi hiihtämiseksihän se sitten meni:

Lisää hiihtoa.

Lossujärven autiotupa

 

Lossujärven edustalla yöpyi koiravaljakko. Saatiinkiin heti uusia eläinkavereita!

Tällä kertaa siis murtsikoitiin 29,5 km ja leijahiihdettiin 500 m. Reittivalinta oli siinä mielessä onnistunut, että saatiin olla aika rauhassa. Halti Highwayllä näkyi kyllä paljon porukkaa.

Varoitus, leijanörttitietoa tulossa: Nyt tuli viimeistään todistettua se, että pumpattavan kesäleijan kantaminen kolmen päivän ruokien ja yöpymiskamppeiden kanssa ei ole kovin nannaa. Vielä suurempi ongelma on, että ne vehkeet ei vaan lennä höyhenenkevyessä ja reikäisessä kelissä. Flysurferin Peak2 määräsi jälleen, ja sillä saatiinkin tän reissun ainoat leijahiihdot aikaiseksi.

Solo on kesällä oikeasti kiva leija, mutta vaikka edustaakin pumppisten kevyintä sorttia, niin ei vaan tahdo pysyä ilmassa

Todistettavasti Peak lentää ja houkuttelee vielä auringonkin esiin

Reissun lopussa nähtiin valoilmiö eli haloilmiö, tässä upeassa kännykkäkuvassa on ilmeisesti sun dog, eli sivuaurinko? Korjatkaa, jos olen väärässä 🙂

Bonus: Sumuleijailun ABC

Murtsikkareissun lisäksi on saatu aikaan muutakin. Tänään käytiin @kilpisjärvenkeisarin seurassa peruspaikoilla Termisvaaran lähellä. Sää oli melko spesiaali, parin minuutin välein aurinkoa ja sumua, pilviä tuli ja meni ja näkyvyys oli niin ja näin. Perus tunturisää siis. Käytiin sitten kuitenkin Paihkasvaaran päällä, minä leijalla ja muut skinnaten. Aika sankka pilvi siihen tunturin päälle just silloin kuitenkin parkkeerasi, kun välillä tuntui, että leijaakaan ei meinaa näkyä. Leija tuo muuten tollaseen whiteouttiin vielä hieman lisää jännitystä…

Välillä tällasta

Sitten tällasta

Nyt alkaa Kilpisjärvellä kevätkausi alkaa vasta kunnolla käynnistyä, joten pari viikkoa mennään vielä samoilla meiningeillä!

Share This

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *