Saariston kitespotit: Norra Sandö – Pellinki

Saariston kitespotit: Norra Sandö – Pellinki

Norra Sandö on sekä Helsingistä että Kotkasta noin 35 merimailin päässä. Porvoosta matkaa kertyy 25 nm. Jos sinulla on nopea moottorivene (tai vielä parempaa: jos sellainen on poika-/tyttöystävälläsi tai perheelläsi), ja olet valmis käryyttämään bensaa, niin täällä voi ainakin teoriassa käydä mantereelta käsin myös pitkällä päiväreissulla. Saarella on hyviä teltta- ja nuotiopaikkoja.

Sandön saarella on nopeasti syveneviä hiekkarantoja, jotka soveltuvat hyvin kiteilyyn kaakkois- ja lounaistuulilla. Leijan saa launchattua saarelta kyllä suoralla länsi- ja itätuulellakin, mutta tällöin kannattaa varmaankin ajella ulommas nauttimaan puhtaammasta tuulesta. Luoteistuuli tulee Pellingin saariston yli ja avointa selkää on edessä vain kilometrin verran. 

Etelärannat ovat kivisiä. Saaren pohjoispuolelta löytyy kolme hiekkarantaa. Kaikki näistä syvenevät nopeasti.

RANNAT

Itäranta (sopivat tuulensuunnat: SE, varauksella E)

Sandön pisin hiekkaranta, jonka keskiosassa on myös nuotiopaikka.

Länsipoukama (SW)

Länsipoukama on poijuilla varustetun kallioniemen vieressä. Sopiva lähtöpaikka länsi- ja lounaistuulella. 

Luoteispoukama (vain varauksella, NW)

Käy epätoivoisille luoteistuulilla. Nuotiopaikka vieressä.

SAAPUMINEN / RANTAUTUMINEN

s/y Sylvia saaren pohjoispäässä

Saarelle pääsee vain omalla veneellä. Hiekkarannoille voi niiden syvyyden takia rantautua ainakin pienemmillä moottoriveneillä. Erityisesti itäranta on moottoriveneellä helppo. Purjeveneiden keulat saa rantaan ja perän poijuun/ankkuriin karttaan merkityillä paikoilla. Saaren pohjoispäässä ei ole montaa paikkaa isoille veneille. Karttaan keltaisella merkitty oikoreitti on ajettu onnistuneesti ainakin 1,7 m syväyksellä.

ACCESS-ASIAT / KÄYTTÄYTYMINEN

Lämpiminä kesäpäivinä täällä voi olla lapsiperheitä ja satunnainen isukin veneen pöllinyt teiniporukka. Useimmiten nämä kuitenkin pysyttelevät suojan puoleisilla rannoilla. Länsipoukaman lähistöllä on mökki, älä mekasta turhaan.

MUUTA

Saari kuuluu Uudenmaan virkistysalueyhdistykselle. Lähistöllä on myös muita yhdistyksen hallinnoimia saaria. Katso yhdistyksen kartta ja tiedot alta. 

LINKIT

Uudenmaan virkistysalueyhdistys
Karhuherra ja kaverit saaristossa –videossa seikkaillaan myös Sandössä
Saariston kitespotit – Jurmo
Saariston kitespotit – Sandö, Kemiönsaari

 

Share This

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *