Yksin Virossa vol 2

Yksin Virossa vol 2

Kävin lokakuun alkupuoliskolla nauttimassa tähän mennessä syksyn parhaista purjehduskeleistä Virossa. Nyt kun kaikkien kavereiden kesälomat on ohi, niin on taas aika siirtyä yksinpurjehdusrutiineihin. Ja mikäs siinä, siinä on kyllä puolensa. Saa herätä milloin haluaa, mennä minne haluaa ja tehdä mitä haluaa. Ei tarvii huolehtia miehistön tarpeista ja yleisestä hyvinvoinnista 😉 

S/y Sylvia on merellä ongelmaton käsitellä yksinkin. Suomenlahden yli mentiin taas  leppoisasti, autopilotti ohjaa ja itse voi puuhailla kaikenlaista muuta hyödyllistä ja hyödytöntä. Jos luet tätä artikkelia ja satut omistamaan veneen, mutta et autopilottia, niin tässä on Karhun vinkki nro 1: Hanki sellainen! On nimittäin useammankin hengen miehistöllä aivan lyömätön vehje. Hermoja säästyy kaikilta, kun yhden ei tarvii koko ajan olla sidottuna veneen ohjaukseen. Sylviaa ohjaa ruoripilotti n. 95 % ajasta. Vain satamasta sisään ja ulos ajan käsin.

GPS-jälki satamamanöövereista Pranglissa… Köysiä ja fendareita kovassa sivutuulessa yksin asetellessa joutuu pakostakin vetämään pari ympyrää 🙂

Satamassa homma menee yksin vähän vaikeammaksi. Sylvia painaa täydessä lastissa n. 7 tonnia, kääntyy pakilla oikeastaan vain yhteen suuntaan, eikä muutenkaan ole hirveän ketterä. Rauhallisella toiminnalla ja hyvällä suunnittelulla saa minimoitua härdellit (juupa juu…). Jos on sesonkiaikana liikkeellä, niin laiturilla on aina auttajia. Jos taas on sesongin ulkopuolella (niin kuin nyt), niin tällöin on tilaa erikoisemmillekin manöövereille. Yksinpurjehdukseen liittyvistä vinkeistä ja turvallisuusjutuista kirjoitan varmasti vielä tähän blogiin lisää!

Prangli

Tulin Prangliin aika navakassa itätuulessa ja tuuli puhalsi suoraan sataman sisäänajoon. Onneksi sisään pääsee helposti, mutta älyttömällä itäkelillä saattais alkaa jännittämään vähä liikaa. Satama on silloin muutoinkin aika suojaton.

Hiljaista…

https://www.instagram.com/p/BZi5epzBopT/?taken-by=karhumur

Olin kuullut, että Pranglissa ei vielä peritä satamamaksuja, mutta tämä tieto on nyt vanhentunutta. En nähnyt koko saarella ketään muita, mutta silti paikalle tupsahti jostain satamaisäntä perimään 20 € satamamaksun (sis. sähkö, suihku 200 m päässä leirikeskuksessa). 

Tallinna Lennusadam (lentosatama)

Pranglista oli helppo suunnata myötätuulessa Tallinnaan. En ole käynyt Tallinnassa aiemmin omalla veneellä, ja halusin mieluiten keskustaan. Old City Marinan 45 € satamaksu tuntui kuitenkin pikkuisen suolaiselta. Purjehdin siis iltapäivällä Lennusadamiin ja parkkeerasin ilmeisesti historiallisen, höyryvoimalla toimivan Suur Tõll -jäänmurtajan viereen.

Tallinnan Lennusadam

Minua oli vastassa hämmästynyt satamapoika. S/y Sylvia oli taas ainoana vierasveneenä paikalla. Lennusadam toimii lentomuseon yhteydessä ja on valtion omistama. Ehkä osittain tämän takia 20 € suuruinen satamamaksu on jäänyt korottamatta tälle vuosituhannelle (Virossa modernit palvelusatamat kaupungeissa ovat yleensä kalliimpia).  Satamassa oli aivan uudet suihku- ja vessatilat sekä ilmainen pyykkikone ja kuivausrumpu. 

Seuraavana aamuna kävin aamulla tietenkin pakollisen pyörälenkin ja ostin samalla syksyä varten repun täyteen punaviiniä ja rommia! Sääennuste lupasi tuleville päiville huonompaa keliä, joten irrotin köydet ja suuntasin kokan takaisin kohti Helsinkiä. 

Suomenlahdella

Auringonlaskun aikaan takaisin Helsingissä

Tällaiset pikatripit Viroon on hauskoja, mutta valitettavasti sieltä puuttuu luonnonsatamat lähes kokonaan. Suomen saaristo vaan vie voiton…

 

Share This

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *